Artiklar & Nyheter

Läs nedan

DEL 2 AV LUTHERS RÅD UNDER EN PANDEMI

DEL 2 AV LUTHERS RÅD UNDER EN PANDEMI

I mars, alldeles i början av den pandemi som nu dystert präglar det mesta av vår tillvaro, började Magnus Persson läsa texten som Martin Luther skrev under en liknande situation för snart 500 år sedan. År 1527 spred sig böldpesten i Wittenberg. Universitetet och andra institutioner hade stängt ner. Folk flydde för livet. Stora mängder av de som stannande kvar dog i pesten. Flera präster efterfrågade ett offentligt uttalande av Luther om vad som var rätt och gudfruktigt att göra och hur man skulle hantera denna situation. Magnus bestämde sig för att översätta texten till svenska och i juni gjordes den tillgänglig och publicerades i Johannelunds teologiska tidskrift Ingång. Nu när pandemin på nytt ökar i vårt samhälle och allvaret tilltar och restriktionerna skärps, kan det vara värdefullt att återvända till denna text. Här kommer andra delen.

DEL 1 AV LUTHERS RÅD UNDER EN PANDEMI

DEL 1 AV LUTHERS RÅD UNDER EN PANDEMI

I mars, alldeles i början av den pandemi som nu dystert präglar det mesta av vår tillvaro, började jag läsa texten som Martin Luther skrev under en liknande situation. År 1527 spred sig böldpesten i Wittenberg. Universitetet och andra institutioner hade stängt ner. Folk flydde för livet. Stora mängder av de som stannande kvar dog i pesten. Flera präster efterfrågade ett offentligt uttalande av Luther om vad som var rätt och gudfruktigt att göra i denna situation. Jag bestämde mig för att översätta texten till svenska och i juni gjordes den tillgänglig och publicerades i Johannelunds teologiska tidskrift Ingång. Nu när pandemin på nytt ökar i vårt samhälle och allvaret tilltar och restriktionerna skärps, kan det vara värdefullt att återvända till denna text.

VIDEO FRÅN CLARAMÄSSAN 30/10

Claramässan – en plats för ro, rötter och riktning mitt i rastlöshetens och rotlöshetens tidevarv. Predikan av Magnus Persson, liturg Mattias Nordström och lovsångsledning av Hanna och Andreas Rydman och Kristin Elmquist.

Claramässan sker i samarbete mellan S:ta Clara kyrka och EFS.

SAMTAL MED BISKOP ANDREAS HOLMBERG

SAMTAL MED BISKOP ANDREAS HOLMBERG

  “Det är Jesus som är grejen” så brukar biskop Andreas Holmberg i Stockholms stift säga som idag gästar oss i Re:formera-podden. Men kan Svenska kyrkan ibland tappa den självklarheten i strävan efter att möta människor? Det blir ett ärligt samtal om Svenska...

NY BOK! SOM RINGAR PÅ VATTNET

NY BOK! SOM RINGAR PÅ VATTNET

I den här boken beskriver Magnus Persson nådens rörelse och verkan utifrån skildringen av profeten Jesajas kallelse – profetens process från ”Ve mig jag förgås” till ”Här är jag, sänd mig”. Hur formas och förs en människa från förtvivlan till förvandling, från krossad till kallad, från fångad i missmod till frigjord missionär?

RE:FORMERA PODDEN SOM VIDEO

Frikyrklighet eller folkkyrklighet, högkyrklighet eller lågkyrklighet? Risken med olika etiketter och allt för tydliga avgränsningar är att det  till slut enbart leder till halvkyrklighet. Kan man tänka både och istället för antingen eller? Poddens intentention är därför att föra ett samtal som problematiserar, visionerar och kretsar kring begreppet helkyrklighet… och en hel del annat som inte var planerat och kanske borde klippts bort.

HUR BEDÖMER JAG EN PREDIKAN?

HUR BEDÖMER JAG EN PREDIKAN?

Om du liksom jag har spenderat någon tid i kristna sammanhang — gudstjänster, konferenser, läger, och dylikt — har du också hört din beskärda del av förkunnelse. Det finns predikningar du minns, som har berört dig på djupet och lämnat spår. Det finns många du inte...

ATT HÖRA INNAN MAN TALAR 

ATT HÖRA INNAN MAN TALAR 

Att kyrkan idag många gånger upplevs ängslig och osäker i sitt tal om Jesus, ofta otydlig och ibland obegriplig, bottnar inte främst i hennes tal utan i hennes oförmåga att först lyssna innan hon talar.