TANKAR UNDER FASTAN DAG 15

 

»Saliga är de som lyssnar till Guds ord och bevarar det.« (Luk 11:28)

 

För ganska exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg här som är aktuellt att återkomma till. Dels för att situationen på många sätt är densamma och dels för att jag denna vecka fortsätter bearbeta temat om att vara rotad i Guds Ord. 

 

Förra året vid den här tiden började något som numera nästan hör till den vardagliga rutinen efter ett år med pandemin – regelbundna presskonferenser och nyhetsrapporteringar om effekterna av coronans framfart. I mars 2020 kunde man bland annat höra om hur människor i fruktan för det som eventuellt kan drabba dem under pandemn började »preppa« och »bunkra« toalettpapper och burkmat. Vi fick se bilder på överfyllda kundvagnar, fullproppade skafferier med knäckebröd och staplar av konserverade livsmedel. 

 

 

Att vara och förbli rotad i Guds Ord handlar om, att som Jesus säger i bibelordet ovan, inte bara lyssna till Ordet utan också att bevara det. Därför behöver vi ta varje tillfälle att »bunkra bibel« och »preppa oss med Guds ord«.

 

När ovisshetens monster tar ett grepp om vår själ och det ständigt kommer nya uttalanden som leder till oro och en känsla av vanmakt behöver vi luta oss mot Guds löften. Du och jag behöver bli bekanta med och rotade i Guds stora berättelse. Vi behöver påminna oss om Guds handlande med sitt folk i forna dagar genom både pester, svält, krig och nöd.

 

Det har varit imponerande att se hur alerta vi i dessa tider har varit med att stärka vårt immunförsvar med allehanda vitaminer och hälsosamma tillskott. Låt oss inte mitt i allt detta glömma att bygga upp vårt andliga immunförsvar. Ingefära och dunderpiller håller nämligen inte stånd mot fruktan och ångest. Frukt och grönt stärker tarmfloran men skärper inte vår blick och vår förnimmelse av det gudomliga.

 

Fortfarande, nu ett år senare, befinner oss i en tid då våra ursprungliga planer fortsätter att förändras och helgaktiviteterna begränsas till ett minimum, låt oss då ta vara på fastan och bunkra upp på Guds ord. Fastan i allmänhet och denna tid i synnerhet är ett tillfälle att lära känna Herren. Hans väsen och vilja uppenbaras i hans Ord. Där i Skriften kan vi lära känna hans löften och höra hans röst. Ordet driver oss fram till Kristus – det Levande Ordet. Han är hela Skriftens kärna och stjärna. 

 

Uppmaningen att bunkra bibeln och preppa sig med Guds Ord återfinns i Skriften. Paulus uppmanar oss: »Låt därför Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet« (Kol 3:16). Profeten Jeremia ger oss några av anledningarna: »Det är dina ord som uppehåller mig. De är mat för min hungriga själ. De ger mitt sörjande hjärta glädje och de uppmuntrar mig« (Jer 15:16)