TANKAR UNDER FASTAN DAG 2 

 

»Han förde mig ut på rymlig plats« (Ps 18:20)

 

Vad innebär det att fasta? Tillåt mig att använda en vardaglig bild som säkert flera kan känna igen sig i, trots det seriösa ämnet. Vid ett tillfälle tog jag emot en notis att en stor och avgörande uppdatering för min iPhone fanns tillgänglig. Uppdateringen fick jag fritt, utan någon motprestation, den var redo att laddas ner. Men när jag tryckte på meddelandet fick jag beskedet att det inte fanns något utrymme för den.

 

Fylld av allt jag hade sparat, appar jag laddad ner och en massa bilder jag tagit fanns det ingen plats över för uppdateringen. Där och då hade jag inte tid att göra något åt det – man behöver både urskiljning och eftertanke när man rensar i sin mobil. Så jag fick avsätta den tid det krävde för att i lugn och ro gå igenom och värdera innehållet i min telefon. Vad ska sparas? Vad ska slängas?

 

Jag fick reflektera, fatta beslut, rensa, ta bort och skapa utrymme. Inte av tvång utan för att jag både behövde och längtade efter dessa förnyade inställningar. Sanningen är att bara rensningen i sig själv, utan uppdateringen, var värd besväret. Men nu fanns det även utrymme att ladda ner det som redan var givet. Efter en tids nedladdning så var den senaste uppdateringen på plats. Lite så är det med fastan.

 

Det finns i allmänhet något djupt terapeutiskt och befriande med att göra en riktig utrensning. Att tömma garderober, vindsutrymmen och källarförråd på gammalt bråte. Faktum är att människor ser lyckligare ut en lördag på återvinningsstationen än i shoppinggallerian. Att befria sig från ett överflöd på onödiga prylar kan emellanåt framstå som behagligare än att ständigt skaffa sig nya.

 

Städningen förbereder festen, och i kyrkoåret kommer fastan alltid före de stora högtiderna. Vi bereder rum för det som är i ankommande. Genom livet samlar vi på oss mycket, inte bara materiellt utan även upplevelser och erfarenheter. En del erbjuder möjligheter, andra skapar frågetecken, omedvetna bindningar eller sår.

 

Oftast är vårt livstempo för högt och sällan hinner vi ta oss den tid som behövs för att reflektera över eller hantera dem, så vi trycker undan dem i någon vrå. Efterhand börjar utrymmet tryta och det blir tungt att färdas med allt bagage. Det blir allt svårare att hålla ordning och var vi än tittar känns det stökigt. Då är det dags för en vårstädning, en utrensning bland det gamla, en upptäckt av glömda rikedomar och en förberedelse för en ny säsong.

 

Vi behöver inte försöka övertala eller vädja till Gud om andlig förnyelse. Gud har redan skänkt oss allt i Kristus Jesus, och den helige Ande är verksam. Med dessa ord vill jag därför försöka att inspirera dig att ta vara på fastan som närmar sig och avsätta tid för en andlig utrensning och uppdatering, fördjupning i ordet och förnyelse i bönen.