TANKAR UNDER FASTAN DAG 17

 

En pastor, predikant och författare som gjort stort intryck på mig är Timothy Keller. Han grundade Redeemer Presbyterian Church på Manhattan, New York City och var länge dess pastor. Han har skrivit en mängd böcker, varav några översatts till svenska. Några av dem som gripit mig mest och som gett mig ovärderliga byggstenar för min tro är The Prodigal GodCounterfeit Gods, och The Freedom of Self Forgetfulness

 

Sedan ett år tillbaka är Keller diagnoserad med dödlig cancer. Inför detta skrämmande faktum – att stilla stirra döden i ansiktet – har han skrivit följande text i tidningen The Atlantic. Vi inledde fastetiden med Askonsdagens korstecknande under orden: »Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft.« 

 

En viktig övning under fastan är just att betänka förgängligheten, dödens verklighet och ofrånkomlighet. Det gör något med själva livet och hur vi lever det. Framförallt gör det något med tron. Därför uppmanar jag dig att läsa denna text av en välrenommerad och världskänd teolog om vad som sker med tron i väntan på det ofrånkomliga men plötsliga mötet med döden. Här finns massor av insikter att ta till sig, långt innan man står inför ett obarmhärtigt faktum som en cancerdiagnos. Texten berörde mig djupt, träffade mig och avslöjade mig. Men framförallt hjälpte den mig, inte bara inför döden utan inför livet som varje dag ges mig som en gåva av bara nåd. Mitt råd: läs! 

Growing My Faith in the Face of Death